Száraz (instant) élesztő "kontra" friss élesztő

 

A friss élesztő kontra élesztő por ügyében rögtön pálcát törhetnénk, mert az egész úgy hangzik, mintha azt mondtuk volna igazi, "kontra" mű.

De ez csöppet sem ilyen egyszerű!

Az élesztő gyártásával, történetével és osztályozásával kapcsolatban nem szeretném szaporítani a szót, mert a lenti linken elolvasva már teljességgel megtette az író. Fontosnak tartom a hagyományok és a tapasztalatok tiszteletét, de nem szabad elzárkózni a fejlődéstől az új technikáktól ezért gondolom, hogy másképpen kellene ehhez a témához hozzá állni a nagy professzionális és a kis felhasználóknak is a jövőben.

A friss élesztőt hűtőben kell tartani, ahol elkerülhetetlen, hogy más alapanyagok is legyenek, ezért fontos, hogy az illatok átáramlása miatt jól legyen lezárva emellett a száradási tényező is ezt igényli. Ha a kedvező ár miatt nagy tételben vásárolunk nagy az esélye, hogy az idő múlásával változik a friss élesztő karakterisztikája.

A mai világban a vevői környezet viselkedése igen rapszodikus, emiatt a cukrászdákban az élesztős termékek nem mindig folyamatosan és kiszámíthatóan fogynak. A pékségeknél, ahol van (igazi) látványpékség a boltok mögött, ott sem kiszámítható a termékpaletta szélesítő, színesítő állandóan változó vevőcsalogató termékek értékesítése és gyártása.

A BAKELS INSTANT ÉLESZTŐ fejlesztésénél fontos szempont volt, hogy könnyen alkalmazható legyen a megszokott receptekhez is. Kis helyen elfér, nem igényel hűtést és eltarthatósága messze fölülmúlja a friss élesztőét. Igazi segítség, amikor a hűtőben talált megfáradt, beszáradt élesztőt nem kell mindenféle módon életre kelteni a bizonytalan végeredmény árnyékában, hanem a polcra nyúlva a megbízható minőséget választjuk és 100%-ban a termékünkkel és vásárlói igényekkel tudunk foglalkozni. Az instant élesztőből 3-ad annyi mennyiséget kell használni, mint a frissből a maradék  2/3-ad részt a receptben vízzel pótoljuk. A felhasználása is megegyezik, így mindig a recepttől függ hogy fel kell-e futtatni vagy sem.

 

http://www.gasztroblogok.hu/sz%C3%A1r%C3%ADtott-vagy-friss-%C3%A9leszt%C5%91--gasztro-2902.html